Robert Nesta Songs

 

Un homenatge a la música de Bob Marley

Robert Nesta SONGS neix de la fascinació per la música del cantant jamaicà Bob Marley, un fenomen musical que, a la dècada dels setanta, arriba a occident procedent de Jamaica amb un missatge contundent i compromès.

Robert Nesta Songs pretén brindar un homenatge a l’obra de Bob Marley l’any en què es commemora el trentè aniversari de la seva mort.

El repertori de Robert Nesta Songs està pensat de manera que hi apareguin els diferents vessants de la música de Bob Marley: sense oblidar els seus components rítmic i festiu, els temes escollits ens mostren el compromís polític i ètnic, la part més religiosa vinculada a la fe rastafari i el seu costat amorós.

Amb una sonoritat jazzística eclèctica, Robert Nesta Songs manté la poètica simple i directa de Marley i la introdueix dins d’un teixit musical que combina diferents estils, des del pop fins al free jazz, passant pel rock, la samba i, per descomptat, el reggae.

 

Robert Nesta Songs

Robert Nesta Songs neix a finals de la primera dècada del nou segle a les aules i els passadissos de l’Escola Superior de Música de Catalunya, on l’Adrià Plana, un aleshores estudiant de jazz, decideix dedicar el seu projecte final a la música de Bob Marley.

“Sóc un apassionat de B. Marley perquè un dia, quan jo era petit, el meu pare es va presentar a casa amb el Legend. El disc era per al meu germà gran, però no vaig tenir més remei que empassar-me’l col·lateralment perquè no parava de sonar a l’habitació del costat”.

El projecte, que es convertirà en el disc i l’espectacle que us presentem en aquestes pàgines, proposa una immersió profunda i un homenatge a la música de B. Marley, la llegenda de la música reggae convertida, avui en dia, en icona cultural i musical de primer ordre.

L’Adrià tria als músics del seu projecte per les seves afinitats musicals, ja siguin en el camp dels gustos com en la sensibilitat a l’hora d’entendre el gust per la música, descobertes i explorades en tantes hores compartides.

“Trio els músics per a dur a terme el projecte en funció de les nostres afinitats musicals”.

Robert Nesta Songs es presenta de manera oficial a la Nova Jazz Cava de Terrassa el dia 25 de maig de 2011, dia en que l’Adrià i els seus companys defensen amb èxit el projecte final titulat amb el mateix nom.

La música de Robert Nesta Songs és un homenatge a Bob Marley (Robert Nesta de naixement). Els temes del projecte neixen de l’inspiració de l’escolta de Marley, com a cosa visceral i molt sentida, i l’estudi del jazz, com a cosa més cerebral. D’aquesta unió neixen temes que combinen les lletres de Bob Marley, que resten intactes, amb elements musicals propis de la formació de l’Adrià: jazz, rock, pop o música llatina.

“Amb Robert Nesta Songs projecto la meva creativitat sobre la música de B. Marley. Agafo les seves cançons que m’apassionen i experimento amb elles, però sempre intentant mantenir l’equilibri entre el seu món i el meu món. El disseny de la portada del disc expressa aquesta idea d’equilibri entre un món i l’altre: el collage”.
Robert Nesta Songs ha actuat a la Nova Jazz Cava de Terrassa, a Les Llunes del Ter de Manlleu, al Cicle Centrenits de Centelles, al Voll-Damm 14è Festival Jazz Vic, al Festival de Jazz de la Garriga i al Festival de Jazz de Flix.

En els propers mesos podrem escoltar-los també al Jamboree Jazz Club (data), al Festival de Jazz de Manlleu (data), al Cicle de Jazz de Granollers (data), al Festival de Jazz de Banyoles (data) i al Teatre Atlàntida de Vic (data).

 

Small Axe

Small Axe és un punt d’arribada i de nova sortida per a Robert Nesta Songs. Small Axe és la culminació de la feina feta per part del grup fins el moment en format disc.

L’enregistrament d’Small Axe es porta a terme entre Vic, Centelles i Terrassa durant els mesos de juny i juliol de 2012. El disc es graba músic per músic, a l’estil dels enregistraments de pop, però manté tot l’esperit dels discos de jazz en els seus elements musicals.

La producció musical és molt acurada i compta amb la mescla d’en Dave Bianchi. El disseny d’en Jordi Farrés expressa la idea en què es basa la música del disc: l’equilibri entre dos mons.

El disc té una ajuda econòmica del Departament de Cultura de la Generalitat.’he plantejat res més que preparar aquesta

Les cançons que formen Small Axe són:

L’Stop That Train és el tema popero del disc, a partir d’un camine reggae. L’Small Axe és el tema rockero, amb una part a samba. El Duppy Conqueror és més jazzero modernillo. El Redemption és el jazz més obert improvisat. El Thank You Lord és com més folkie de tranquis.

 

Robert Nesta Songs

Rubén Fernández, veu
Pol Padrós, trompeta
Marcel·lí Bayer, saxo alt
Adrià Plana, guitarra
Aleix Forts, contrabaix
Andreu Moreno, bateria

 
Premios de la Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya: SMALL AXE, de Robert Nesta Songs, mejor disco 2013

 

Algunas canciones:

 

“Duppy Conqueror” from Small Axe by ROBERT NESTA SONGS

“I Know a Place” from Small Axe by ROBERT NESTA SONGS

“Love and Affection” from Small Axe by ROBERT NESTA SONGS

“She’s Gone” from Small Axe by ROBERT NESTA SONGS

“Stop that Train” from Small Axe by ROBERT NESTA SONGS

“Thank You Lord” from Small Axe by ROBERT NESTA SONGS

 

Algunos vídeos: